Welke wet en regelgeving gelden er tijdens een onderhandeling?

Beeld het je eens in: het verkoopbord van Passie Makelaardij staat nog maar net in jouw voortuin of de één na de andere bezichtiging wordt gepland. In de huidige woningmarkt, Coronacrisis of niet, gaan huizen als warme broodjes over de toonbank. Ook voor jouw woning blijkt veel animo te zijn en stiekem reken jij jezelf al rijk. Maar wat zijn eigenlijk de regels in een onderhandeling en waar moet je rekening mee houden?

Onderhandelingsprotocol

Op het moment dat een kijker dusdanig geïnteresseerd is en een bod op jouw woning uitbrengt, start het onderhandelingsproces. Ondanks het ontbreken van een vast ‘onderhandelingsprotocol’ zijn er wel degelijk regels waar wij ons aan houden. Regels die het proces zo eerlijk mogelijk houden en waardoor tegelijkertijd alle partijen weten waar ze aan toe zijn.

Bieden

Laten we starten bij de onderhandeling. Zodra je als verkoper een bod van een potentiële koper ontvangt, vragen we jou binnen 2 dagen hierop te reageren. Dat kan door het bod te accepteren, een tegenbod neer te leggen of door het bod af te wijzen. In de tussentijd mogen wij, totdat je het uiteindelijke bod hebt geaccepteerd, doorgaan met de bezichtigingen. Wanneer de onderhandeling tijdens een bezichtiging plaatsvindt, geven wij de geïnteresseerde al wel aan dat jij in onderhandeling bent met een potentiële koper. Mocht de onderhandeling al in een dusdanig vergevorderd stadium zijn, dan overleggen we van te voren met jou of je de nieuwe bezichtiging door wilt laten gaan.

Verkoop bij inschrijving

Bij veel interesse in de woning wordt er een datum geprikt waarop alle geïnteresseerden per e-mail hun bod en eventuele ontbindende voorwaarden aan kunnen geven. De hoogte van het bod hoeft daarbij niet altijd doorslaggevend te zijn, ook de eventuele ontbindende voorwaarden of overdrachtsdatum hebben hier invloed op. Deze manier van bieden voelt misschien wat gek, maar wettelijk gezien mag een verkoopmakelaar met meerdere potentiële kopers tegelijkertijd onderhandelen. Om deze onderhandeling zo eerlijk mogelijk te laten verlopen melden wij potentiële kopers het altijd wanneer er meer geïnteresseerden zijn.

Ontbindende voorwaarden

Naast de prijs die een potentiële koper voor jouw woning wil betalen, wordt in een bod ook aangegeven hoelang het bod geldig is en op welke datum de koper jouw woning wil overnemen. Ook heeft de koper het recht om eventuele ontbindende voorwaarden bij zijn of haar bod te benoemen. Je kunt hierbij denken aan een bouwkundige keuring of het verkrijgen van financiering.

Bedenktijd

Ben je het met elkaar eens geworden en is de deal rond? Gefeliciteerd! Zodra verkoper én koper het voorlopige koopcontract hebben getekend, heeft de koper een bedenktijd van drie dagen. In deze bedenktijd horen minimaal twee werkdagen te zitten. Binnen de bedenktijd kan de koper van de woning de koop zonder verdere kosten afzeggen. Na afloop van de bedenktijd en ontbindende voorwaarden moet de koper bij annulering van de verkoop een (vooraf bepaald) percentage van de koopsom betalen. Als verkoper heb je geen bedenktijd en bevestig je de verkoop met het tekenen van het voorlopige koopcontract.

Definitief verkocht!

De verkoop van de woning is pas écht definitief als de koopovereenkomst door beide partijen is getekend, de bedenktijd en de ontbindende voorwaarden zijn verstreken. Zodra dit het geval is nemen wij uiteraard contact met je op en is het tijd voor champagne!

Heb je vragen over het onderhandelingsproces? In de begrippenlijst leggen wij een heleboel termen graag aan je uit. Wens je hulp bij het tot stand komen van een zorgeloze verkoop of goed bod? Laat het ons gerust weten. We denken graag met je mee!