Wat moet ik als starter regelen als ik een huis ga kopen?

Je hangt de telefoon op en staat met je mond vol tanden. Hoorde je dat nou goed? Is JOUW bod geaccepteerd? Wauw, wat gaaf! Juist nu, juist in deze gekke tijden en op deze bizarre woningmarkt. Gefeliciteerd hoor! Maarre.. weet je eigenlijk wel wat je nu te wachten staat? Wat je moet regelen, vastleggen of alvast moet voorbereiden? Geen zorgen, wij leggen het graag aan je uit!

Er komt een hoop kijken bij het kopen van een huis. Dat was je vast al wel bekend. Maar nu je de stap hebt genomen en jouw bod daadwerkelijk is geaccepteerd, kom je in een heel ander traject terecht dan hiervoor. Het snelle reageren, beslissen en een hoog genoeg bod uitbrengen heb je nu achter de rug. Gelukkig maar! 

Drie dagen bedenktijd

Binnen hooguit een paar dagen ontvang je van de verkoopmakelaar het voorlopige koopcontact voor jouw eerste woning. Vanaf het moment dat zowel jij als de verkopers van het huis deze koopovereenkomst hebben getekend, heb jij als koper drie (werk-)dagen bedenktijd. Tijdens deze dagen is het koopcontract dus nog niet definitief en kun jij, zonder opgaaf van een reden, afzien van de koop van de woning. Dat geldt overigens alleen voor jou en niet voor de verkopers van jouw toekomstige droomhuis.

Om tafel met een financieel adviseur

Het is natuurlijk zonde om deze periode uit te zitten of af te wachten wat er gaat gebeuren. Sterker nog: deze dagen zijn de ideale periode om alvast de eerste stappen te zetten om het financiële plaatje op orde te brengen. Voordat je een bod op de woning hebt uitgebracht, heb je hoogstwaarschijnlijk al een oriënterend gesprek gevoerd met een financieel adviseur. Neem opnieuw contact met hem of haar op en maak zo snel mogelijk een afspraak om het aanvragen van jouw hypotheek op te starten. 

Hypotheek aanvragen

Net als in iedere branche zijn er ook in de hypotheekwereld een heleboel opties te kiezen. Welke hypotheekvorm het beste bij jou past, is dan ook afhankelijk van heel wat factoren. Welke hypotheekverstrekker past het beste bij mijn situatie en wensen? Hoelang moet ik de hypotheekrente vastzetten? Moet ik juist wel of liever niet voor NHG kiezen? En wat gebeurt er eigenlijk op het moment dat ik arbeidsongeschikt raak of kom te overlijden? Dit zijn stuk voor stuk onderwerpen die jouw financiële adviseur met je zal bespreken. 

Taxatierapport

Voor het aanvragen van een hypotheek wil jouw hypotheekverstrekker graag meer informatie over de staat van onderhoud en waarde schatting van de woning die jij zal kopen. Om deze reden is in de meeste gevallen een taxatierapport van de woning verplicht. Soms werkt jouw financiële adviseur samen met een taxateur en heb je hier geen omkijken naar. Mocht dit niet het geval zijn of mocht je liever zelf iemand hiervoor inschakelen, zorg dat dan je een goede, snelle en deskundige taxateur benaderd welke een gevalideerd taxatierapport levert. In onze eerdere blog lees je hier meer over.

Bouwkundig onderzoek

Heb je bij jouw bod als voorwaarde een gunstige uitkomst van het bouwkundige rapport gesteld? Dan is het zaak om ook hiervoor zo snel mogelijk een partij in te schakelen. Plan - eventueel via de verkoopmakelaar - een afspraak met een bouwkundig inspecteur bij jouw nieuwe (t)huis en laat hem of haar een bouwkundig rapport samenstellen. Zo krijg je snel en deskundig inzicht in welke kosten gemaakt moeten worden om de woning in stand te houden en welke kosten er op termijn aan zitten te komen. 

Hypotheekakte tekenen

Zodra alle hypotheek gerelateerde vragen beantwoord zijn en jij alle benodigde informatie en documenten hebt aangeleverd bij jouw financiële adviseur, zal hij of zij een hypotheekofferte voor je uitwerken. Ga je hiermee akkoord? Dan kun je de offerte en definitieve overdrachtsakte voor de woning tekenen. Dit is wel een champagne momentje, hoor! 

Op zoek naar een notaris

Als koper van een woning ben jij vervolgens degene die de notaris mag bepalen. Kijk hiervoor goed en grondig om je heen en vraag gerust een aantal offertes op. Voor het overdragen van een woning vragen verschillende notariskantoren namelijk ook verschillende tarieven. 

Koop je samen met je partner jullie eerste huis? Dan is het slim om naast de koop van het huis nog een aantal andere zaken vast te leggen. Niets is verplicht, maar het is zeker aan te raden! Je kunt hiervoor kiezen uit een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk. En vergeet je je testament niet? De notaris informeert je graag over de verschillen en mogelijkheden.

Praktische voorbereidingen

Zijn alle papierzaken geregeld? En staat de overdrachtsdatum al gepland bij de notaris? Gaaf zeg! Nu is het moment aangekomen dat je kunt gaan aftellen totdat je de sleutel in ontvangst mag nemen. Tegelijkertijd is dit het ideale moment om te starten met alle praktische (en leuke!) voorbereidingen. Welke kleur je op de muren wilt, waar de bank komt te staan en of je nog wilt verbouwen bijvoorbeeld

Gelukkig hebben wij in een eerdere blog al eens de 20 actiepunten na het kopen van een woning op chronologische volgorde voor je uitgewerkt. Pak deze checklist er eens bij en streep af wat je al geregeld hebt. Ben je al gestart met de voorbereidingen voor je verhuizing? Dan zijn deze tips ook zeker een aanrader!

We denken dat je na het lezen van deze blog alweer heel wat stappen verder bent. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele stap over slaat, stelt de Rijksoverheid een ideale tool ‘Woning kopen: wat moet ik regelen?’ beschikbaar. Vul jouw situatie eens in en check of je niets vergeten bent. Mocht je over één of meerdere onderwerpen nog vragen hebben, voel je dan vrij om contact met ons op te nemen. We helpen je graag op weg!