Zonnepanelen, een warmtepomp, triple glas, vloer-, dak- of spouwmuurisolatie. De mogelijkheden om jouw huis te verduurzamen zijn oneindig. Gelukkig maar, nu de gasprijzen de pan uit rijzen. Maar wat levert verduurzaming naast een gunstig energielabel nou echt op? En welke invloed heeft een positief energielabel eigenlijk op de waarde van jouw woning? Menigeen vraagt het zich geregeld af. De hoogste tijd dus om daar in deze blog eens dieper in te duiken.
Halve ton prijsverschil
Dat energiezuinige woningen in trek zijn is geen nieuws meer, maar een feit. De prijsverschillen tussen woningen met een laag of hoog energielabel namen de laatste maanden al flink toe. Op de huidige woningmarkt, waar zowel het aanbod als de onderlinge concurrentie groeit, kan een gunstig energielabel het verschil maken. Woningen met een groen energielabel worden momenteel nog geregeld boven de vraagprijs verkocht. Ook uit onderzoek blijkt dat duurzame woningen een groot voordeel hebben, zo schrijft de NOS. Volgens hen zal een woning met energielabel C (afhankelijk van de locatie) gemiddeld 11,6 procent meer opbrengen dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Op de huidige woningmarkt betekent dat een verschil van € 50.000,-. Bizar, toch?
Wat levert een groen energielabel op?
Ruim 40 procent van alle woningen in Nederland heeft momenteel nog geen geregistreerd en geldig energielabel. Een groot deel van dit percentage zal hoogstwaarschijnlijk ook geen groen energielabel ontvangen. Zonde! Zeker wanneer jij je bedenkt dat iedere stap naar een groen(er) energielabel leidt tot een hogere woningwaarde. Bovendien blijkt dat de verkoopaantallen van woningen met een groen energielabel minder hard teruglopen, prijzen minder hard dalen en een woning sneller verkocht wordt.
Woningen met een ongunstig energielabel vragen bovendien om hogere maandlasten als het gaat om energie en gas. Zijn deze woningen dan ‘onverkoopbaar’? Zeker niet! Woningen met een geel, oranje of rood energielabel zijn in de meeste gevallen namelijk oudere, maar sfeervolle huizen. Het energielabel heeft daarentegen wel een flinke invloed op de waarde en het verkoopproces van deze huizen.
Hoe groener het energielabel, hoe gunstiger de woningwaarde
Een investering in verduurzaming staat gelijk aan een investering in de waarde van jouw woning. Sterker nog: de investering komt bovenop de besparing van energiekosten. Toch is er nog meer goed nieuws te melden: wist jij namelijk dat een gunstig(er) energielabel ook een rentekorting op jouw hypotheek kan opleveren? Door te investeren in de verduurzaming van jouw woning bevorder je niet alleen het milieu, maar werk je bij sommige hypotheekverstrekkers ook toe naar lagere maandlasten. Is dat geen win-win situatie?
Aan de slag
Of het loont om jouw woning te verduurzamen? Ik denk van wel. De exacte cijfers zullen per situatie verschillen en zijn op afstand lastig te stellen. Feit is én blijft dat een gunstig energielabel bijdraagt aan een goede, financieel gunstige en snelle verkoop van jouw woning. Op Verbeterjehuis, een initiatief van Milieu Centraal en de Rijksoverheid, vind je alles wat je wilt weten of leren over verduurzaming. Van verbeteropties, leningen en subsidies tot een rijkgevulde kennisbank en aangesloten partners binnen jouw gemeente.
Heb jij nog geen energielabel voor jouw woning aangevraagd? Sinds begin 2021 vindt de beoordeling van een energielabel niet meer online plaats, maar komt er een inspecteur bij jou (t)huis langs. Passie Makelaardij werkt hiervoor nauw samen met Eigen Energielabel. De kosten voor dit huisbezoek én de uitwerking van het energielabel krijg je van mij cadeau, zodra je jouw woning via Passie Makelaardij in de verkoop plaatst. Ook voor een adviesgesprek rondom de verduurzaming van jouw woning kun je bij Eigen Energielabel terecht.
Ben jij benieuwd wat jouw huis in de huidige woningmarkt zal opbrengen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik kom graag bij je langs voor een kennismaking en gratis waardebepaling.