10 aandachtspunten voor een optimale woning bezichtiging

In de zoektocht naar een nieuwe en misschien zelfs eerste woning kom je online een hoop mogelijkheden tegen. Wanneer je jouw ideale woning hebt gevonden en een bezichtiging hebt ingepland, is het tijd om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten? En welke punten zijn cruciaal voor jouw onderhandelingspositie? In deze blog bereiden we je voor met onze 10 aandachtspunten voor een optimale woning bezichtiging.

1. Reden van verkoop

Of de verkopende partij net een nieuwe (nieuwbouw)woning heeft gekocht of dat zij om een andere reden gaan verhuizen, kan invloed hebben op het verkoopproces én op jouw onderhandelingspositie. Vraag tijdens jouw bezichtiging gerust de reden van verkoop na bij de makelaar, zodat jij weet welke situatie er speelt en hier op in kan spelen met bijvoorbeeld de overdrachtsdatum.

2. Onderhoudsstatus

Terwijl de ene woning net vers is opgeleverd, staat de ander wellicht al jaren op dezelfde grond. De onderhoudsstatus van een woning heeft veel te maken met het bouwjaar, maar is ook zeker af te lezen uit recente verbouwingen. Denk bijvoorbeeld eens aan een nieuwe badkamer, WC, keuken of vloer, maar vergeet ook vooral het schilderwerk, de cv-ketel en eventuele andere installaties niet. Wanneer dit alles naar jouw wens is kan de woning een stuk aantrekkelijker zijn. Vraag de makelaar naar meer informatie over de onderhoudsstatus om zo jouw eventuele verbouwkosten inzichtelijk te kunnen maken. Bovendien kun je dan direct onderzoeken of er nog garantievoorwaarden op het uitgevoerde werk gelden.

TIP: Twijfel je over de onderhoudsstatus van de woning? Vraag dan een bouwkundige keuring van de woning aan om zekerheid over de technische staat te krijgen. Een gunstige uitkomst van deze keuring kun je als voorwaarde bij jouw bod opnemen.

3. Buitenkant

Hoe mooi een woning ook aan de binnenkant is, de buitenkant én de plek waar het huis staat is zeker niet onbelangrijk. Wanneer je in de buurt woont of de locatie van de woning goed kent, bezoek dan op verschillende dagen en momenten het huis om de drukte rondom jouw ideale woning goed in te kunnen schatten, de parkeergelegenheid te onderzoeken en te ontdekken op welk momenten de zon in de tuin of op het balkon schijnt. Woon je wat verder weg? Vraag dan gerust eens in de omgeving van de woning om wat meer informatie te achterhalen. Zo leer je meteen (directe) buren kennen en ontdek je of jij je in deze buurt thuis kunt voelen en of er voldoende voorzieningen voor jou zijn.

4. Energielabel

Een moderne woning in een nieuwbouwwijk is beter geïsoleerd dan een woning uit de jaren ’70 met karakteristieke eigenschappen. Voor beide woonstijlen zijn liefhebbers te vinden, maar bij beide woonstijlen hoort ook een ander energielabel. Vraag de verkoopmakelaar van jouw te bezichtigen woning naar het energielabel en de huidige energiemaandlasten. Is dit erg hoog? Overweeg dan eventuele isolatiemaatregelen of zonnepanelen, mits dit in jouw budget en begroting past.

5. Lijst van roerende zaken

Iedere woning bevat spullen die (in overleg) kunnen worden overgenomen of zullen achterblijven. De verkoopmakelaar van de te bezichtigen woning beschikt over een lijst met roerende zaken waarop exact is aangegeven welke spullen dit betreft. Vraag naar deze lijst om misverstanden te voorkomen. Het overnemen of achterlaten van roerende zaken kan de kans op het accepteren van jouw bod vergroten.

6. Opleverdatum

Waar de ene verkoper de verhuisdatum naar de nieuwe woning al gepland heeft, is bij een ander de opleverdatum in overleg. Een combinatie van jouw bod, (financiële) voorwaarden en de opleverdatum kunnen voor de verkopende partij doorslaggevend zijn om voor jouw bod te kiezen. Onderzoek daarom altijd wat de gewenste opleverdatum is, ook als er (nog) geen specifieke datum is vastgelegd.

7. Doorlooptijd

Wanneer je al zoekend op allerlei websites een voor jou passende woning hebt gevonden, is het niet onbelangrijk om te controleren hoe lang de woning waar je interesse in hebt al te koop staat. De periode waarbinnen een woning wordt verkocht, geeft namelijk een goede richtlijn voor jouw mogelijke bod. Wanneer een woning pas net op de markt komt en je veel interesse of biedingen verwacht, zul je hoger in moeten zetten met een openingsbod dan wanneer het huis al langere tijd te koop staat.

8. Vraag en aanbod

Daarop volgend is het van belang om na te gaan hoeveel geïnteresseerden de woning al hebben bezocht en of er wellicht al (eerder) een bod op de woning is uitgebracht. Als dat het geval is, of wanneer er meerder geïnteresseerden zijn, is de kans groter dat een hoger bod sneller wordt geaccepteerd door de verkopers. Zijn er geen andere geïnteresseerden? Dan is jouw onderhandelingspositie sterker.

9. Inrichting

Ben je na de bezichtiging enthousiast en denk je erover na om een bod uit te brengen? Wanneer je jouw ideale woning hebt gevonden, kun je al snel in de droomstand terecht komen. Een heerlijke gewaarwording en mooi vooruitzicht, maar vergeet niet realistisch te blijven! Vaak bevat de brochure van de woning een plattegrond, welke je kunt gebruiken om alvast een ruwe inschatting van jouw inrichting te maken. Heb je nu een grote bank in huis staan en wil je die meenemen? Meet hem dan eens op om te bekijken of hij wel op de plek past waar je hem zou willen neerzetten.

10. Gezelschap

Ben jij op zoek naar jouw eerste koopwoning? Of heb je al meerdere woningen bezocht en/of gekocht? Kopers hebben vaak van te voren allerlei vragen en aandachtspunten bedacht, maar vinden het op het moment van bezichtigen lastig om hier over te beginnen of zijn gefocust op andere zaken. Neem naast deze aandachtspunten gerust een familielid, vriend(in), kennis of aankoopmakelaar mee om je bij de bezichtiging te ondersteunen.

 

Het is het belangrijkste om tijdens een bezichtiging te achterhalen of jij je in de woning die je bekijkt thuis kan voelen en of het huis goed bij jouw situatie past. Wanneer je op je gevoel afgaat, weet je al gauw of dit het huis is waar jij jezelf ziet wonen. Luister naar je gevoel, maar blijf ook realistisch. Vind je het lastig om jouw emoties niet teveel in een bod te laten spreken? Als aankoopmakelaar gaan wij graag met jou mee naar de bezichtiging om jou te kunnen voorzien van een goed advies. Blijf je geïnteresseerd of ben je zelfs verliefd? Dan onderhandelen we samen tot de laagste prijs.